Floda centrum och
centrumhuset 1950-60

Bilden visar baksidan på Floda station med ställverket i bakgrunden. Troligen är bilden tagen runt 1960.

Floda centrum troligen runt 1960. Foto Evert Uddberg
Floda centrum troligen runt 1960. Foto Evert Uddberg

På bilden är det fortfarande vänstertrafik och en Saab 93:a står parkerad framför posten. I huset, räknat från Sävelången, fanns en dam och en herrfrisör. Herrfrisören hette Carl-Erik Enbratt men gick under namnet "Jacket". Hans fru Ragnhild hade damfriseringen bredvid. Nedåt gatan på bilden, låg skomakare Vendel Österberg, sedan kom posten. Bortom den sitter Kafé skylten med uppgången till Schweizer cafe't på andra våningen. Längst bort låg Konsum ända till änden på huset.

Framför Ställverket står en Fiat 1100 med sökarlykta på taket. Pressbyrån syns lite mellan ställverket och stationen. Taxi var på andra sidan av stationen.

Vid cykelställen till vänster i bilden stod ofta "Långtradaren" från "Herrgården" (Floda vårdhem) och tittade.

Centrumhuset

Adressen är Floda Stationsväg 1 och idag (2023) finns här Pizzeria, Cykel och mopedverkstad, Tatuerare och ett Thaikök. Huset bygges år 1931 och var i mångt och mycket Flodas affärshus innan nuvarande Floda centrum byggdes. 

Kjell Carlsson berättar om Centrumhuset 1950-60.

Ingemar Rapp har fyllt på

1:a våning. 1 rum & kök.

  • Närmast forsen bodde Gerd med dottern Maud, som sedermera gifte sig med Rolf som startade Herkules herrekipering.
  • Holger Dahlöfs skrädderi
  • Ragnhild Enbratts damfrisörsalong
  • Car-Erik Enbratts herrfrisörsalong. Han kallades för "Jacket"
  • Anna-Greta Jonebäcks manufaktur
  • Vendel Österbergs skomakeri
  • Posten. Posten hade först ett rum med postboxar och innanför fanns rummet med kassörskorna satt bakom disken. Några namn på personer i innertjänst på Floda postkontor var systrarna Karin och Greta Andersson, Margaretha Ivarsson och Elever Jonsson från Alingsås. Sedermera riksdagsman för Liberalerna.
  • Ingång/butik till Schweitzerkaffeet.
  • Konsum

2:a våning från forsen och runt huset.

  • 1 rum & kök. Carl-Erik Carlsson med hustru Beda (född Eriksson), barnen Ann-Britt och Kjell.
  • 2-3(?) rum & kök. Carl-Erik Björck & hustru Majken, barn Jan-Erik. De fick sedermera ytterligare tre barn, Gunilla, Bosse & Thomas.
  • Cervin med fru(?). Troligtvis fiskade han en del, för han rökte en del ål nere där bäcken rinner ut från Hästhagen/Drängsered. Efter Cervin flyttade Gunnar "Ciggaren" in med fru & barn. Ciggaren gav namn åt en del av Sävelången som kallas askkoppen för där gick han igenom isen.
  • ?
  • Verner Carlsson med hustru Märta. Verner & Märta drev Schweitzerkaffet. Barnen hette Lilian och Gunnar. Lillian gifte sig med Tore Edvardsson. Gunnar hade en sjukdom som gjorde han hade svårt att hålla saker och såg sämre. Han utnyttjades nog av en del av Floda-killarna. Han fick öknamnet "Ubåtskaptenen" då han körde ett antal (för många) förfriskade personer som varit uppe och festat på Tollereds dansbana, och på hemväg gick båten under.

3:de våning.

  • Carl-Erik Enbratt med hustru Ragnhild. Bägge drev var sin frisörsalong i bottenvåningen. De hade en dotter som hette Anita. Hon gifte sig med en polis som hette Bobbo Sultan. Han var polischef i både Köping & Munkedal. Hade en hund vid namn Aquito.
  • Familjen Larsson, dottern hette Aina och var ensamstående hela livet.
    Föräldrarna dog nog tidigt 50 tal. När vi (Calle, Beda, Ann-britt) flyttade från centrumhuset i
    slutet av 50-talet tog Aina över vår lägenhet. Aina var under hela min uppväxt närvarande i
    "gatulivet" för hon var ofta ute och promenerade med sin hund (tax tror jag det var).
    Eftersom på den tiden så sköttes veckohygienen i badhuset vilket gjorde att man träffade och
    så varandra där. Och jag kommer ihåg att min mamma sa att Aina var en av de få med felfri
    hy. Inga födelsemärken över huvud taget.
  • Längst bort o gaveln mot Mjölkaffären bodde min farmor ett tag, hon hette Charlotta Carlsson. Efter ett tag flyttade hon till ålderdomshemmet Sävegården tror Jag. Därefter tillbringade hon sina sista år på Monhemmet i Gråbo. Charlotta bodde i Bredåsdal ihop med sin man Victor. De hade 4 egna barn, Verner, Gunnar, Anna och Carl-Erik, därtill hade de en fosterson vid namn Stig.

Vinden

  • Här uppe torkades tvätten vintertid.

Källaren

  • I källaren mot mjölkaffären hade Floda möbelaffär ett lager. Någon gång under 1955-58 var det en eldsvåda i deras lager. Det skapade hos mig en liten ängslan för eld. Senare när Floda Karrosserifabrik brann 1958 så tyckte jag (Kjell Carlsson) det var ganska skrämmande.
  • I övrigt fanns det ett s.k. brygghus i källaren där vi som bodde där kunde tvätta & torka kläder, I början av mitt minne fanns det ingen tvättmaskin, men jag tror det kom en i slutet av perioden när vi bodde i centrumhuset. Tvätten torkades vanligtvis ute på gården, men vintertid gick man upp på de två vindsutrymmen som fanns och hängde tvätten där.
  • Värt att nämna kan vara att mina kusiner Bengt & Bosse fiskade en riktig stor gädda strax ovanför bron, och visste inte var de skulle göra. De ropade på min mamma Beda som sa att ta in Gäddan i brygghuset. De fyllde upp vatten i bryggkaret och försökte sen slå ihjäl gäddan. Succén uteblev, mer kommer jag tyvärr inte ihåg.
  • Under Gerd & Mauds lägenhet fanns Flodas badinrättning. Det var inte så vanligt att man hade badrum på den tiden så här fanns det 2 badkar, bastu och simbassäng. Jag tror att på fredagar var det öppet för kvinnor & barn och på lördagar var det herrarnas tur. Simbassängen tog in vattnet direkt från Sävelången och var inte speciellt varmt. Men det passade bra efter en bastu. Som jag nämnt tidigare så var ju inte sanitetsförhållanden på den tiden i samma standard som nu. Tex delade vi toalett med Gerd/Maud och kanske med familjen Björck. Toaletten fanns i källaren strax utanför badinrättningen. 
    Evy Salomonsson skrubbade med en skurborste på ryggen.
  • Och avloppsröret mynnade ut i kanelen som går under huset. Jag tror det finns 5 olika dammluckor, varav den som är närmast stationshuset släpper ner vattnet i en kanal under Centrumhuset. 
  • Det fanns en sandlåda på baksidan av Centrumhuset. Den lär Carl-Erik Björck satt upp staket runt för att Jan-Erik och jag inte skulle trilla i forsen  
Floda station och bakom syns Centrumhuset med Konsum. Pressbyrån är framför ställverket. 1960-talet. Foto Järnvägsmuseet
Floda station och bakom syns Centrumhuset med Konsum. Pressbyrån är framför ställverket. 1960-talet. Foto Järnvägsmuseet

Övriga minnen

På gården bakom Centrumhuset var Jan-Erik Björk och jag ganska aktiva vissa vinterkvällar. När tågen anlände från Göteborg så gick många herrar över bron mot kraftverket. De blev utsatta för en skur av snöbollar som vi lagt upp som förråd. Om någon blev riktig arg och försökte jaga oss förvann vi in i Centrumhusets källare för att därifrån klättra upp på stationsplanen genom de "kokslucker" som fanns i pannrummen.

På den tiden var det riktiga vintrar. Jag kommer ihåg att Jan-Erik Björck (Janne) och jag åkte Bob under järnvägen på isen som frusit på bäcken som rinner från Hästhagen/Drängsered. På den tiden fanns inget galler som hindrade oss pojkar från att komma in.

Detta är nedtecknat av:

Kjell Carlsson, boende i Centrumhuset 1949 - 1959 (9 ?)

Floda Kraftverk. Foto Evert Uddberg
Floda Kraftverk. Foto Evert Uddberg


Källor och efterforskning

Källor: Kjell Carlsson och Ingemar Rapp

Bilder: Evert Uddberg och Järnvägsmuseet ( Fritt från kända upphovsrättsliga restriktioner - Public Domain Mark (PDM) )