Uppsättning av skylt - 2022
Uppsättning av skylt - 2022

Torstaås (även kallat Tostaås)

Torp under Nääs fabrik,
1866-1912

Historien

Torp under Ödegärdet och Nääs Fabrik. Torpet har en kort "livslängd" om bara 46 år.

Vad som framgår av kyrkböckerna är att 1837-09-06 föds en Sven Magnusson på Tollereds Skattegård. Två år senare, 1839-05-07 föds Anna Christina Johansdotter, i Skallsjö men oklart var. Svens familj flyttar till Ödegärdet (Sävhult) runt 1860 och där bor nu även Anna.

1866 i Augusti är det lysning för Sven och Anna och samma år i november flyttar de till Göteborg. Varför de gör denna flytt kan man undra över, för bara något år senare flyttar de tillbaka till Skallsjö. 

Första spåren av Torstaås

Nu är det till det nya torpet Torstaås de flyttar. Så from nu, runt 1866, finns torpet Torstaås.

Som föräldrar på torpet får paret 4 barn, Karl Johan, Aron, David och Klara. Sonen David föds 1876-01-18. Några år senare men på Västra Viebo föds Klara Andreasson, 1883-09-24.

De följande årtionden brukar paret Sven och Anna det lilla torpet, ända till första årtiondet på 1900-talet. Sven Magnusson var modellsnickare på Nääs snickerifabriken. Sonen David arbetar också på Nääs snickerifabrik men är troligen också slaktare och hade någon typ av slakteri på torpet. Troligen hjälpte han till på gårdarna och torpen i trakten också. På Torstaås ska de ha funnits en slaktränna för blodet i ett av husen.

År 1904 dör Anna Christina Johansdotter, 65 år gammal, och då är Sven Magnusson 66 år gammal. Troligen vill han då att sonen ska ta över. Det gör han också senast 1910. På början av 1900-talet verkar det bo en del andra personer på torpet.

David och Klara

År 1907 gifter sig David Svensson och Klara Andreasson från Västra Viebo. De är kanske nu de blir torparparet. De får tre barn Karl, Hanna Kristina (Stina) och Ruth. Men det inte för så länge, år 1912 dör Sven Magnusson och då överges torpet. Enligt lite olika uppgifter flyttas torpet till Skogatorpet nära Tollered, men enligt vissa uppgifter rivs det bara ned. Så egentligen var väl bara Sven Magnusson torpare på stället. Samma år, 1912, dör David och Annas äldste son Karl.

David och Klara flyttar ned till Floda, till Stenkullen, vid Skallsjö kyrka och torpet Kristoffers. Redan 1914 dör Klara bara 31 år gammal, och David dör året efteråt 39 år gammal. Barnen tas till början hand om av Klaras äldre syster Mia. Barnens farbror Karl Johan var förmyndare för sin bror Davids barn efter att David avlidit. Davids syskon Klara och Aron, flyttar till Borås. Klara får ta hand om sin bror Davids barn.

Nuförtiden finns endast resterna kvar i skogen av torpet, en ladugård, en jordkällare och något annat liknade en jordkällare. År 2022 satte vi upp en skylt för att visa vad torpet hette.

Hitta dit

Torpet ruiner ligger på Sävhultsvägen nära gränsen till Hindås. Ruinen ligger i SV kanten av Tostamossen.  Torstaås står utsatt på Lantmäteriets karta.

GPS koordinater finns här på hemsidan.

Källor och efterforskning

Efterforskning: Mats Ericson och Gunnar Johansson (Kjell Johansson)

Källor: Kyrkböcker (RAÄ), Skallsjöboken, Britt och Bosse Andreasson och Siw Larsson 

Bilder: Johnny Lundgren, Britt Andreasson och Häradskartan ur Lantmäteriets historiska kartarkiv.

David Svensson och Klara Andreasson - runt 1907 kanske
David Svensson och Klara Andreasson - runt 1907 kanske
Häradskartan, utsnitt
Häradskartan, utsnitt