Stig "LP" Johansson - Cykelhandlare

Nuförtiden (år 2022) har vi en oerhört bra cykelhandlare i Floda vid namn Håkan, men detta handlar om hans föregångare Stig Johansson.


Stig Elof Johansson, född 1921-06-23, växte upp, först på Lindeberg och senare på Lilla Högsboholm (nuvarande Högsboholmsvägen 95). 

Mer om detta finns att läsa här: Lilla Högsboholm 

Stig även kallad LP dvs LindesbergsPojken. Han kom att bli ortens eminente cykelreparatör, en näring han uppehöll hos sin morfar Alfred på Lindeberg (Linneberg) tills han flyttade ned den till Floda (Brovägen 37). Huset på Brovägen 37, som kallades Lövåsen, byggdes runt 1940 och då flyttades verksamheten dit. Virket till huset kom ifrån Lindeberg där Stig startade verksamheten. Själv flyttar Stig ned till Brovägen runt år 1950.

Brovägen 37 - mellan 1952-1954
Brovägen 37 - mellan 1952-1954
Brovägen 37 - 1959
Brovägen 37 - 1959

I detta hus fanns Stigs cykelaffär, till en början med, i den vänstra delen. Den högra delen hyrdes ut och Anna-Greta Jonebäck, hade en kortvaru-/manufaktur-affär där under många år. När Anna Gretas kortvaruaffär flyttade till nya lokaler i Floda Centrum, bytte Stig till den högra sidan. Efter detta öppnade Walo Flyborg "Elektro Ljus & Kraft", som sålde stereo och skivor, då på vänster sida. År 1971 köpte Walo Flyborg, Torstenssons "Potifar" affär, vid järnvägsunderfarten som numera är riven, och flyttade dit. Efter detta hade Stig hela ytan men den vänstra sidan var låst, med papper för fönstren.

Lars Hagström berättar om Stig:

Det märkliga var att om man kikade runt i Lindebergs (Linnebergs) lagård på 1980-talet fanns det fortfarande cykelstyren kvar omslutna med cykelemballage, ett grått crepp-papper som användes på 40-50 talet. Stig var känd för att spara. Samma sak i hans "lager" av gamla mopeder och cyklar, just bakom Lilla Högsboholm. Där fanns nog alla kända märken som gick att få i skarven 1940-50-60-talet.

Stig gifte sig först med Hjördis Margareta Brynhilda Winqvist, född 1908-01-04, hon var från Finland, men de skilde sig redan 1958.

Sedan träffar Stig Endla Silberberg, född 1921-09-19,  och kom från Estland. De träffades då de båda arbetade på Floda Biograf och de gifter sig 1961.

Per Tollemark berättar

Stig berättade att han byggt huset med affären själv, tror att han sa att det var på 40-talet.

Var tillsammans med Stig i affären 1997. Han var rejält skröplig, men ville att vi skulle fixa en sak. Att komma in i affären var som att gå in i en tidsmaskin. Prylar från 60-talet stod osålda på hyllorna. Till på köpet med handskrivna prislappar från samma tid.

Hur var då Stig ?

När man hör folk som talar om Stig är det ett par saker man slås av:

> Han var väldigt duktig i det han gjorde.

Stig reparerade allt han fick och han gjorde det mycket bra. Han var en mästares mästare på att "ekra hjul" Alltså att sätta in ekrar så att det blir en perfekt balans.

> Han arbetade i sin takt.

Det kunde vara så att jobben inte blev färdiga i tid.

> Han sparade på allt.

Bakom affären fanns hundratals cyklar, en del mopeder och motorcyklar. Detsamma gällde Lindeberg och Lilla Högsboholm men där de var sparade i ladorna. Där fanns även en del bilar.

> Han kunde glömma att ta betalt

Många är de som inte kunnat få betala för jobb Stig gjorde, trots påstötningar.

> Han kunde glömma var han ställt en reparerad moped, men då fick man alltid en bättre som ersättning.

Stefan Helgesson berättar

Ja farsan hade en Hermes av tidigt 59 tal tror jag kanske äldre Den var på reparation i 2 år. När han skulle hämta den, fick han en ny cykel. Stig visste inte var den var. Men så snäll så han fick en ny blå å vit .

Så hur fick Stig det att gå ihop ?

Ja han arbetade också på Sågen, på Floda Biograf och även på en biograf i Göteborg. Sedan var han nog en allkonstnär av stora mått. 

År 2000 gick Stig ur tiden och Floda fick en profil mindre.


Stig på sin lättviktare - finns det en bättre bild någonstans tro ?
Stig på sin lättviktare - finns det en bättre bild någonstans tro ?

Källor

Efterforskning: Mats Ericson

Källor: Ingela Lundman Jonasson, Per Tollemark, Stefan Helgesson, Lars Hagström, Johnny Lundgren och Ingemar Rapp.

Bild: Arkiv digital, Johnny Lundgren, Lars Hagström