Rånare, mördare och huvudlösa män

Lars Hagström på Bocksmossen berättar

Rånare vid Espelund

När mina släktingar från Bölet skulle "åka fram" som det hette när man skulle till Floda Herrgård så kunde man på resans gång bli överfallen av rånare. Dom kunde ligga ungefär vid Espelund, inte det nuvarande som Skogsällskapet uppfört för sitt skogsfolk utan det RIKTIGA Espelund som låg där sågen en gång låg. Nu är det en demonteringsstation för diverse bilar.

Där var en liten backe, man kan ana den än idag innanför den nya vägen. Hästen var tvungen att sakta in där. Taktiken var att en rånare sprang fram och drog ned hästens huvud samtidigt som ett par försökte plocka åt sig vad som kunde vara intressant.

Den taktik man hade då från "ekipagets sida" var att ha med sig tre kanske fyra ungdomar med stenar och vidjor. Så fort rånarna försökte närma sig kastade man stenar i huvudet på dom samt slog dom med vidjorna.

Inkräktare på Bölet

Min mormor berättade att en gång när hon var ensam med sin morfar så öppnades plötsligt dörren till Bölet och in kom ett par inkräktare med en höna. Utan vidare plockade dom fram husets kokkärl för att anrätta hönan. Mormor som då var runt 15 år greppade hönan och slängde ut den på gårdsplan. Märkligt nog så fann sig rånarna i detta och gick sin väg. Mormors morfar blev däremot helt förtvivlad: Vad har du nu gjort sa han. Nu kommer dom säkert tillbaka för att hämnas. Men dom kom aldrig tillbaka.

Huvudlös man men långt från Skallsjö
Huvudlös man men långt från Skallsjö

Huvudlösa man på Bölet

Mormor Ida (*) på Bölet skulle en morgon släppa ut korna på Långemossen. När hon tittar upp ser hon en man som går på en del av mossen där man inte kan gå. Plötsligt ser hon att han saknar huvud. Lika plötsligt så talar han till henne: "Kallt om fötterna och varmt om huvudet och långt till Linkare by" säger han. Mormor rusar därifrån hem till Bölet och till sin mormor som hette Anna Katrina (*). Hon sa till min mormor: "Tyst mitt barn, du får inget berätta!" Saken var den att hade man sett nå´t oförklarligt skulle man vänta tills dagen därpå för att inte "drabbas" på nå´t sätt av det man sett! Mormor kom att tala om denna händelse länge...länge!!

(*) Ida Mathilda Bergström , född 1878-12-21

(*) Anna Chatarina Andersdotter född 1829-08-27

Gårdfarihandlaren som slogs ihjäl

Det var också Staffan-Anders (*) som mötte den huvudlöse gårdfarihandlaren som slogs ihjäl av två män från Skallsjö. Staffan -Anders mötte honom vid en spång. Mannen som alltså var huvudlös harklade sig och Staffan-Anders harklade tillbaka. Oskar Larsson mötte honom också. Han berättade att det var utanför Fjäll´s (*). Mannen var lång och gick fort.

Om denne gårdfarihandlare kan följande sägas: Jag kan säkert bekräfta att han blev ihjälslagen vid Sågbron eller runt det torpet. Lika säkert kan jag bekräfta att två unga män blev dömda för detta och hamnade på ett fängelse i Skåne. Märkligt nog dömdes man inte till avrättning.

(*) Anders Norelius Karlsson, född 1889-11-29. Bodde på Staffanstorp.

(*) Fjäll's är Lilla Högsboholm på Högsboholmsvägen 95

Lars i Bocksmossen


Källor och efterforskning

Efterforskning: Lars Hagström

Bild: Texas Legend, Public domain, via Wikimedia Commons